Bullermätning
Vi hjälper dig med bullermätning
Bullerövervakning och mätning av bullernivåer är centrala tjänster vi erbjuder, speciellt i sammanhang som trafik, vägbyggnad, bostadsbyggnation, rivning och liknande projekt. Vår expertis sträcker sig över en bred palett av situationer där buller kan vara en faktor, och vi använder avancerade metoder för att noggrant mäta och analysera bullernivåer. Detta inkluderar en omfattande utvärdering av ljudmiljön för att identifiera källor till buller och deras inverkan på omgivningen.
Hur utför vi en bullermätning?
Under bland annat vägbyggnationer, bostadsbyggnationer, rivningar och andra byggarbeten förekommer oftast buller. I Sverige har Arbetsmiljöverket satt 60 dBA ekvivalent ljudnivå vid fasad dagtid som bullergräns. Vid klagomål om buller ska vi enligt miljöbalken kunna utföra en bullerutredning som bevisar att kraven för buller faktiskt uppfylls.
Vid begäran av en fackmässig utredning får bullermätning även vissa krav att uppfylla utav miljöförvaltningen, dessa krav har att göra med tid, omständigheter och utförandet. Bullermätningar kan ske under både dagtid och kvällstid, dock är det optimalt att mätningen utförs under kvällstid även om bullret upplevs under båda tidsperioder. Kvällen är det mest gynnsamma tillfället för en bullermätning med tanke på de minimala störningarna i bakgrunden.
Bullermätning inomhus och utomhus
På samma sätt ställs det även krav på om mätningen sker utomhus eller inomhus. En bullermätning och även vibrations- och komfortmätningar ska följa Naturvårdsverkets vägledningar i så hög grad som möjligt, vid fall av bullerklagomål som uppstått inomhus bör utredningen ske med stängda vädringsluckor och fönster i klagandens bostad. Skulle bullret klassas vara lågfrekvent bör även en tersbandsanalys av bullerkällan förekomma under utredningen.
En utomhusmätning utförs enligt riktlinjer för industribuller av Naturvårdsverket, normalt sätter man mikrofonen direkt på berörd fasad. Bullermätningar ska även helst inte utföras under regnväder och svåra vindförhållanden då det eventuellt påverkar mätresultatet.
Till detta ska bullermätningar även innehålla följande uppgifter:
- Bakgrundsnivå i dBAeq (ekvivalent nivå) då bullerkällan är avstängd (om bullerkällan är känd).
- Bullerkällans ljudnivå i dBAeq.
- Bullerkällans ljudnivå i dBAmax (maximal nivå).